Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bolu Milletvekili Türker Ateş, Sağlık Bakanlığının Şehir Hastanelerine yaptığı ödemeleri TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Ateş, şehir hastanelerinin ilk 7 ayda Sağlık Bakanlığının bütçesine kara delik açtığını söyledi.

YEDİ AYDA 47 MİLYAR TL ÖDENDİ

Ocak-temmuz döneminde Bakanlığın harcadığı her 4 liranın 1 lirasının şehir hastanelerine aktarıldığını vurgulayan Ateş, “Dövizdeki artışla beraber şehir hastanelerine yapılan garanti ödemelerde ipin ucu kaçtı. Geçen senenin tamamında 44 milyar lira ödeme yapılan şehir hastanelerine, bu senenin ilk 7 ayında 47 milyar lira ödeme yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı yüzde 103. 2016 yılından beri şehir hastanelerine yapılan ödemeler 155 milyar lirayı aştı” dedi.

‘BAKANLIK SAKLAMAYA ÇALIŞIYOR’

Sağlık Bakanlığının 2016’dan beri şehir hastanelerine yapılan dövize endeksli garanti ödemeleri ‘ticari sır’ olduğu gerekçesiyle saklamaya çalıştığını, bu yüzden iğneyle kuyu kazarak hesap yaptıklarını anlatan CHP’li Ateş “Sağlık Bakanlığının her ay açıkladığı bilançolardaki hizmet alım giderlerinin neredeyse tamamı ‘şehir hastanelerine yapılan ödemeleri’ gösteriyor. Şehir hastaneleri hayata geçmeye başlamadan önce 2015’te bakanlığın hizmet alım giderlerine harcadığı tutar toplam harcamalarının sadece yüzde 2’si. Bu rakam şehir hastanelerinin kurulması ile birlikte hızla artışa geçiyor. 2023’ün ilk yedi ayında yüzde 26’yı aşıyor. 2016’dan bugüne 13 şehir hastanesine ödenen toplam rakam 155 milyar 209 milyon lira. Bu rakamlardan bakanlığın saklamak için neden 40 takla attığını anlıyoruz” dedi.

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında ilk kez bir aday 5 milyon TL kazandı Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında ilk kez bir aday 5 milyon TL kazandı

BÜTÇEYE İPOTEK KOYDULAR

Bütçeden tek kuruş harcanmayacak dedikleri şehir hastanelerine 2023 yılı bütçesinde 46 milyar lira ödenek ayrıldığını ama ilk 7 ayda bu ödeneği aşıldığına işaret eden Ateş “İlk 7 ayda Sağlık Bakanlığı toplam 182 milyar lira harcama yapmış. Bunun 121 milyar lirası personel giderleri ve SGK’ye ödenen primler, geri kalan 61 milyar liranın 47 milyarı yani yüzde 77’si doğrudan şehir hastanelerine aktarılmış. Bu dehşet verici yüksek bir rakam. 13 şehir hastanesi neredeyse Sağlık Bakanlığının bütçesinin tamamına ipotek koymuş hale geldi. Bir an önce döviz garantili bu ödemelerden vazgeçilmeli” çağrısı yaptı. Ateş, şu sorulara da yanıt istedi: “İlk 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre, hizmet alım giderlerindeki yüzde 103 oranındaki artışın gerekçesi nedir? Bakanlığınız hangi kurum ya da şirketlerden hizmet almaktadır? Şehir hastanelerine yapılan ödemeler hizmet giderleri altında mı gösterilmektedir?” (Evrensel

Editör: TE Bilisim