Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında memur ve emekli artırımı konusunda kararın Çarşamba günü enflasyon

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında memur ve emekli artırımı konusunda kararın Çarşamba günü enflasyon oranlarının açıklanmasının akabinde verileceğini söz etti. Asgari fiyat artırımı sonrası memur maaşının minimum fiyatın ve kamu personeli maaşının altında kalmasıyla meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları hükümete davette bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağı tabir edildi. Seçimlerden sonra misyona gelen yeni Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan en düşük memur maaşı 22 bin TL olacak açıklamasında bulundu. Lakin memur artan enflasyon karşısında seçim öncesi söylem edilen 22 bin TL kelamının bir manası kalmadığını, paranın eridiğini pul olduğunu haykırıyor. En düşük memur maaşının yoksulluk hududunda olması konusunda açıklamada bulunan meslek örgütleri, yetkili sendika Memur-Sen’e de tenkitlerde bulunarak memuru toplu iş mukavelesi masasında mağdur etmemesi tarafında davet yapıyor. 

Memur-Sen 22 Bin TL’den Şaşmıyor!

Yetkili sendika Memur-Sen seçim öncesi iktidar partisinin en düşük memur maaşı 22 bin TL olacak kelamının bugünkü enflasyon ve kur oranlarıyla hala devam etmesine, tüm meslek örgütlerinin itirazlarına karşın rastgele bir tenkitte bulunmuyor. Bakan Işıkhan’ın seçim sonrası yinelediği sayı olan 22 bin TL’ye itirazlar devam ederken, yetkili sendika 22 Bin TL’nin gerisinde duruyor. Memur-Sen Genel Lideri Ali Yalçın dün yaptığı açıklamada memur maaşları ile ilgili meclise gelmesi beklenen düzenlemenin memnuniyet çemberini genişletmesini, 3 Temmuz’da açıklanması beklenen Haziran ayı enflasyon dataları, Kurban Bayramı ve fiyat raporlaması nedeniyle 5 Temmuz’a ertelendiğini ve yılbaşından itibaren 5 aylık süreçte enflasyonun %15,26 ve enflasyon farkının ise %6,72 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Yalçın, 5 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı enflasyon sayıları ile 6 aylık enflasyon farkının netleşmiş olacağını, Meclise gelmesi beklenen ‘en düşük memur maaşını 22 bin TL’ye çıkaracak düzenlemenin dışında tutulması gereken 6. Periyot Toplu Sözleşme’de karar altına alınan %6 artış ve enflasyon farkının, çalışanlar ortası fiyat adaleti konusunda yeni tartışmaların önüne geçmede kıymetli katkı sunacağını söyledi. Memur-Sen Genel Lideri Yalçın açıklamasına şöyle devam etti: “Aynı vakitte yapılacak düzenleme; Ocak ayında olduğu üzere refah hissesi olarak verilmeli, enflasyon farkında dikkate alınmamalı, siyasi irade tarafından da tabir edilen ‘kamu görevlilerine kira yardımı’ hususu ve ‘1. Dereceye 3600 Ek Gösterge’ konusu da tahlile kavuşturmalıdır. Maaş ve fiyat artışları, muafiyet ve ek düzenleme üzere değerli adımların atıldığı ve farklı başlıklar üzerinden birçok kısmı ve alanı ilgilendiren uygulamaların hayata geçirildiği 2023 yılı; alım gücünü yükseltecek, gelir dağılımında adaleti sağlayacak, eksiklikleri giderecek ilave önlemler ve güzelleştirmelerle Türkiye Yüzyılına yakışır halde tamamlanacağına inanıyorum.”

Memurlar Aksiyon Hazırlığında: ‘Tencerende Taş değil Aş Kaynasın’

Nefesler tutuldu memur ve emekli maaşında son viraj! Memur-Sen’in 7. Devir Toplu İş Sözleşmesi’nde en düşük memur maaşının 22 Bin TL’den fazla olması, memur maaşının yoksulluk hududunun üstünde olması üzere bir talebi olacağına dair bir sinyal verilmiyor! Meslek örgütleri yarınki ‘Tencerende Taş değil Aş Kaynasın’ aksiyonu hazırlığındayken, memur sendikalarının talepleri en düşük memur maaşının yoksulluk sonu üstünde olmasını talep ediyor. Sıhhat memurları 7. Toplu İş Sözleşmesi’nde belirlenecek en düşük devlet memuru maaşına yönelik taleplerini açıklamaya devam ediyor. 

Motorine indirim geliyor Motorine indirim geliyor

Büro-İş Sendikası: Çekilin Önümüzden, Açın Masayı, Alalım Hakkımızı!

Büro-İş Sendikası Genel Lideri Alay Hamzaçebi, memur maaşının en az net 22 bin TL kelamı verildiğinde doların 19.5 lira olduğunu, artık 26 liraya yükseldiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Dolar daha da artacak. Besin, kira, ulaşım her şey almış başını gitmiş, yanına yaklaşılmıyor. ENAG’ın açıkladığı aylık enflasyon oranı yüzde 8,54 ve altı aylık 50,53 seviyesinde gerçekleşmiştir. TÜİK ise ortaya bayram girmesi münasebetiyle 5 Temmuz’da açıklayacak. Şimdiye kadar yaptığın üzere aklından geçeni açıklayabilirdin. Bir değeri yok. Memura 40 Bin TL.” Hamzaçebi, yetkili sendika olan Memur-Sen Genel Lideri Ali Yalçın’ın ‘Memurlarda derin bir nefes alıp bir ‘ohh’ deyip rahatlama kelam konusu’ kelamlarına reaksiyon gösterdi: “Memur-Sen Genel Lideri çıkmış “’Memurlarda derin bir nefes alıp bir ‘ohh’ deyip rahatlama kelam konusu” diyor.  Emeğe hürmeti yok; Kamu çalışanının temsilcisi değil de kamu çalışanının düşmanı üzere tabir içinde. Kamu çalışanının off çekmediği gün yok, çalışan yoksullukta eşitlendi, haberi yok… En düşük devlet memuru maaşı yoksulluk sonu olan 31.185 TL’nin üstünde olmadığı sürece kamu çalışanına gün yüzü yok.Varlığınız ziyan ziyan; Çekilin önümüzden, açın masayı; alalım hakkımızı. Gölge etmeyin, kamu çalışanını refah düzeyine taşıyalım. Size düşen artık yolumuzdan çekilmektir, kamu çalışanlarına düşen ise istifa edip bu sendikayı yetkisiz, bu kifayetsizi ‘sessiz’ kılmaktır.”

HEP-SEN: En Düşük  Memur Maaşı 35 bin TL Üzerine Çekilmelidir!

Hemşireler ve Tüm Sıhhat Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN) en düşük devlet memuru maaşının 35 bin TL üzerine çekilerek hiçbir devlet memurunun yoksulluk hududunun altında yaşamaya mahkum edilmemesi tarafında davette bulundu. HEP-SEN 6 aylık enflasyon farkına istinaden artırım yapılması uygulamasına son verilerek aylık enflasyon üzerinden her ay maaşların güncellenmesi taleplerini kamuoyuyla paylaşarak, enflasyon düzenlemesinin 2024 yılının birinci 6 ayının sonunda yüzde 20, ikinci altı ayın sonunda yüzde 25, 2025 yılının birinci 6 ayının sonunda ise yüzde 35 artırım yapılması talebini iletti. 6 aylık süreçlerdeki ilgili artırım oranlarının dolar kuru üzerinden hesaplandığında daha az bir maaşı getiriyorsa bedel farkının her bir memurun maaşına yüzde 100 oranında yansıtılması belirtildi. 

SES: İnsan Onuruna Yaraşır Bir Fiyat Talebimiz Net 40 Bin TL!

Sağlık ve Toplumsal Hizmet İşçileri Sendikası (SES) kamu işçilerinin açlık hududunda olduğunu sefalet şartlarında yaşamaya mahkum edildiğini belirterek, “kamu işçilerinin talebi net 40 Bin TL olan yoksulluk sonunun üzerinde bir ücret! İnsan onuruna yaraşır, insanca çalışma şartlarının sağlandığı bir fiyat ve çalışma yaşamı” taleplerini iletti. SES İzmir Şubesi tarafından bayram öncesi gerçekleştirilen basın açıklamasında memur artırımı ile ilgili şunlar söylendi: “14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimleri geride kaldı. Seçim sürecinde farklı gündemlerle perdelenmek istense de geçim kederimiz sürüyor. Artırımlar, hayat pahalılığı, eriyen fiyatlarımız, maaşlarımız temel gündemimiz olmaya devam ediyor. Bilindiği üzere seçim yarışını kazanan mevcut iktidar seçim öncesinde bize çeşitli vaatlerde bulundu, kelamlar verdi. Yılın başında maaşlarımıza enflasyon farkı, toplu mukavele artırımı ve refah hissesi toplamı olarak yapılan %30’luk artış çoktan eridi. Öteki taraftan “en düşük memur maaşı 22 bin TL’yi bulacak” vaadi döviz kurunda son bir haftada yaşanan rekor atış ile daha şimdiden dolar cinsinden 200 dolar (%20) erimiştir. Döviz kurunun önümüzdeki günlerde daha da artacağını, münasebetiyle vaat edilen maaşların daha cebimize girmeden yeni artırımlarla, enflasyonla eriyeceğini söylemek için kâhin olmaya gerek yoktur. Buradan yüksek sesle bir kere tabir ediyoruz. Temel tüketim unsurlarına gelen artırımlar katlanılabilir olmanın ötesine geçti. Doların yükselmesiyle tetiklenen artırımlar, âdete iğneden ipliğe sağanağa dönüştü. Canımızı yakıyor. Konut kiraları denetimsiz bir süratle yükseliyor. Ulusal basında da görüldüğü üzere Sıhhat işçileri aldığı fiyatın üç birini hatta bazen yarısını kiraya veriyor. Meğer elimize geçen fiyatlar her gün değersizleşiyor. Artık bıçak eti çoktan geçti kemiğe dayandı. İşverenlerin ve sermayenin yarattığı krizi hayatımızı aç geçirerek ödemek istemiyoruz.”

Birlik Sağlık-Sen: Para Pul Oldu Memura 33 Bin Üstü Maaş İstiyoruz!

Memura 22 bin TL değil, yoksulluk hududu olan 33 bin TL üstünde maaş taleplerini lisana getiren Birlik Sağlık-Sen Genel Lideri Ahmet Doğruyol, “Son yapılan toplu mukavelelerde sarı sendikaların kazanım olarak reklamını yaptığı, ayakta alkışladığı ‘buçukluk’ artırımlar ve yanlış iktisat siyasetlerinde inatla ısrar edilmesi sonucunda ülkemizin içine düştüğü ağır enflasyon ortamı nedeniyle günden güne süratle eriyen alım gücü karşısında memur ve memur emeklilerinin talebi, maaşlarına insanca yaşamalarını mümkün kılacak oranda artıştır. Bilindiği üzere, 2023 toplu mukavele artırımı, ocak ayı için yüzde 8, temmuz ayı için yüzde 6 olarak belirlenmişti. 1 Temmuz itibariyle taban fiyatın 11 bin 402 TL olmasıyla birlikte, pek çok memurumuzun maaşı minimum fiyatın altında kalmıştır. Bugün 12 bin 200 TL olan ortalama memur maaşı bile minimum fiyat düzeylerindedir. Seçim arifesinde Sayın Cumhurbaşkanının seçim vaatleri ortasında yer alan en düşük memur maaşlarının 22 bin TL olacağı kelamı önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelecektir. Lakin, en düşük memura verileceği tabir edilen 22 bin TL’nin detayları bile bilinmemektedir. 22 bin TL’lik maaş artırımı kelamının bile yoksulluk hududunun çok altında kaldığı, vaktinde yaklaşık üç minimum fiyat alan memurun maaşı 22 bin TL ile minimum fiyatın iki katı bile etmemektedir. Bundan ötürü, taban fiyat ya da, memur maaşlarının artışları gerçek ekonomik gerçeklere uygun olarak düzenlenmelidir” dedi. 

SA-HA DER: Tek Kalemde 34 Bin TL Talebimiz Karşılanmalıdır!

Sağlık Çalışanları Hak ve Gayret Derneği (SA-HA DER) memur artırımı konusunda şu talebini iletti: “Emeğimizin karşılığı olan yoksulluk hududu üzerinde tek kalem 34 bin TL talebimiz karşılanmalıdır. Kamuda kaybolan maaş hiyerarşisinin eğitim ve deneyime nazaran tekrar düzenlenmesi elzemdir. Emeğimizin ederi yoksulluk sonunun üzerinde belirlenecek temel maaştır. Kademe, derece ve eğitime nazaran maaş hiyerarşisinin düzenlenmesi gerekiyor. Vasıfsız paklık çalışanı nitelikli iş yapan memurdan daha fazla fiyat alamaz! Kamuda geçen yıldan beri nefes alan, ay sonunu düşünmeden geçiren, kira, market, pazara para yetirebilen tek bir kamu memuru yok.” (BSHA-Bilim ve Sıhhat Haber Ajansı)

Editör: TE Bilisim