Yalova İl Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama! Yalova İl Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama!

Kırşehir Valiliği ziyaretinin ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle sessiz devrimlerden birisini sağlık alanında yaşadığını söyledi.
Değişimin ana fikrinin, halka en nitelikli sağlık hizmetini, en eşitlikçi ve kapsayıcı şekilde sunmak olduğunu belirten Koca, "Yaptığımız sağlık yatırımları, insan kaynağı planlamaları, sosyal güvence kapsamını genişleten cesur politikalarımızla etkin ve nitelikli sağlık hizmeti üreten, erişilebilir, güçlü bir sağlık sistemine kavuştuk" diye konuştu.
Sağlık sisteminin son 4 yılda iki büyük felaketle imtihan olduğunu vurgulayan Koca, "Küresel yıkıma yol açan salgın ve asrın felaketi olan Kahramanmaraş depremleri. Çok şükür Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 22 yıldır kesintisiz olarak sağlığa yaptığımız yatırımlarla bu büyük badirelerin üstesinden geldik" sözlerini kullandı.
"Tüm enerjimizi, halkımızı daha sağlıklı, ülkemizi daha güçlü bir geleceğe taşıma hedeflerimize yöneltiyoruz"
Koca, halkın memnuniyetine mazhar olan bu çabaların bugün sağlıkta küresel güç olma hedefiyle sürdüğünü anlattı:
"Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği Türkiye Yüzyılı vizyonumuzda sağlık altyapısı, teknoloji ve sağlık hizmeti üretimi noktasında bölgesel ve küresel lider olmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda ülkemizin her ilinde sağlık hizmetlerimizi yerinde değerlendirerek değişimin sürekliliğini koruma ve hızını artırma gayreti içinde hareket ediyoruz. Tüm enerjimizi, halkımızı daha sağlıklı, ülkemizi daha güçlü bir geleceğe taşıma hedeflerimize yöneltiyoruz. Bu ziyaretlerimiz sayesinde öncelikli olarak sağlıktaki hedeflerimizin ilimizdeki yansımalarını yakından takip etmiş oluyoruz. İkinci olarak bu hizmetlerimizi büyük bir fedakarlıkla halkımıza sunan sağlık çalışanlarımızla ve hemşehrilerimizle hasbihal ederek sorunları ve ihtiyaçları sahada görme fırsatı buluyoruz."
Koca, Kırşehir'de sağlık hizmetleri ve yatırımlarının bir değerlendirmesini yaptıklarını dile getirerek, "Kırşehir'imizde 2002 yılından bugüne kadar 6 hastane, bir ADSM ve 17 birinci basamak sağlık tesisi olmak üzere 24 sağlık tesisi yatırımını tamamladık" dedi.
Şehrin sağlık talebini önemli düzeyde karşılayacak olan 400 yataklı Kırşehir Devlet Hastanesini en kısa sürede hizmete açacaklarını müjdeleyen Koca, "Önümüzdeki dönemde ilçelerimizde entegre hastane, 112 istasyonu ve aile sağlığı merkezleri olmak üzere 10 adet projelendirilmiş yatırımımız bulunuyor. En kısa sürede hizmete alacağımız hastanemiz ve ilçelerimizdeki yeni projelerimiz ile Kırşehirli vatandaşlarımıza sunduğumuz sağlık hizmetlerinin niteliğini daha da güçlendirmiş olacağız" şeklinde konuştu.
"Türkiye'de varyant görülmedi"
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca, COVID-19'un yeni varyantının Avrupa'da artış gösterdiğinin ve Türkiye'de görülüp görülmediğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
"Özellikle son günlerde yurt dışında görüldüğüne dair çok yoğun bilgiler var. Türkiye'mizde bu ve benzeri bir varyant görülmedi. Bu görülen varyantlar sakın ha bizi asla endişelendirmesin ve asla eski kapandığımız dönemlere geçme gibi bir durum söz konusu değil. Ve halen COVID görülüyor mu? Evet görülüyor. Dünyada görülüyor mu? Evet görülüyor. Görüldüğü halde Dünya Sağlık Örgütüne artık bildiriliyor mu? Bildirilmiyor. Bu dönemde giderek mutasyonlarla her geçen gün etkinliği daha da azalan bir varyant dönemi görüyoruz. O nedenle virülansı artan hastane yatışı daha da arttıran herhangi bir durum söz konusu değil. Vatandaşımız müsterih olsun, endişelenmesin. Genel koruma, tedbirimiz griple ilgili nasılsa bundan sonraki süreçte aynı şekilde olmalı. Yaşlılarımızın, kronik rahatsızlığı olan büyüklerimizin özellikle kalabalık ortamlarda, özellikle bir şekilde virüs etkisinde olan vatandaşlarımızdan kendilerini korumak için gayret göstermeleri her zaman yapacağımız bir uygulama."
Kızamık vakaları
Koca, ülkedeki kızamık vakalarında bir artışın olup olmadığı ve alınan önlemler yönündeki soru üzerine, dünyanın birçok ülkesinde özellikle göçlerin etkisiyle son dönemde kızamık vakalarının arttığını belirtti.
Kızamıktan korunmanın en etkili yolunun aşı olduğuna dikkati çeken Koca, "Bununla ilgili herhangi bir tereddüdümüz yok. Aşıyla ilgili de Bilim Kurulumuzun güncellediği şekliyle bütün vatandaşlarımızın evlatlarının 9. ayda, 12. ayda, 4. yaşında olmak üzere aşılarını özellikle ihmal etmemeleri son derece önemli" diye konuştu.
Koca, kızamık vakalarının 2-3 ay öncesine göre giderek azaldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Daha bir kontrol altında ve ağırlıklı görülen ilimiz ise yüzde 80'e yakın İstanbul, ikinci ilimiz Ankara, sonra Gaziantep, dördüncü sırada Kocaeli ve Diyarbakır şeklinde. Dolayısıyla sahada yaygın aşılamayı hem mobil taramayla hem de aile sağlığı merkezlerimiz üzerinden yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Vakayı gördüğümüz yerde de filyasyon yaparak o bölgede etkilenebilecek her çocuğumuzu da aşı durumuna bakarak hızla aşılama sağlıyoruz. Endişe edilecek bir durum yok. Giderek daha da sayıların azaldığını, kontrol altında olduğunu söyleyebilirim."
"Güvenlik elemanı sayılarının artışını planlıyoruz"
Sağlıkta şiddetle ilgili yeni bir eylem planı hazırlandığını da anlatan Bakan Koca, "Şiddet eylem planımızın esaslarından bir tanesi özellikle güvenlik tedbirleri anlamında hastanelerimizde, sağlık kuruluşlarımızda, İçişleri Bakanlığımızla birlikte çalışıyoruz. Hem emniyet mensuplarının hem güvenlik elemanı sayılarının artışını sağlamayı planlıyoruz" sözlerini kullandı.
Koca, beyaz kod uygulamasıyla hukuki sürecin başladığını anımsatarak, şöyle devam etti:
"Ama ondan önce potansiyel bir şiddet durumu söz konusu ise veya daha önce bir şiddet eylemi içinde bulunan bir kişi ise bunu sistemden gösteriyor olacağız. O durumda öncül bir kodla gri kod gibi olabilir, özellikle hastane, emniyet ve güvenliğin ve yöneticilerin haberdar edildiği, bundan karakol emniyetin de haberinin olduğu ama alana gelme hazırlığı içinde olacağı, beyaz kod olduğunda gelmesini planlıyoruz. Böyle bir yaklaşım tarzı. Dolayısıyla eylem potansiyeli olma durumunda öncü bir uyarı sistemiyle daha güvenlikli sağlık hizmetini verebilme imkanı. İkincisi özellikle sağlık çalışanlarımızın ve hekimlerimizin her geçen gün hasta yüklerinin arttığını biliyoruz. Dolayısıyla çalışma ortamını da bu anlamda daha düzenleyen, hasta yükünü azaltan yaklaşımlar içinde olmamız gerekiyor. Bununla ilgili de birtakım çalışmalarımız var. Bununla ilgili de özellikle Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerimiz devreye giriyor biliyorsunuz. 250 belki 300 kişiye kadar. 65 yaş üzeri için düşünüyoruz ama 80 yaş üzeri için bazı illerimizde başladı. Bunu daha da yaygınlaştırarak mümkün mertebe vatandaşımızı hastaneye getirmeden, evde sağlık hizmetini, uzaktan sağlık hizmetini de güçlendirerek daha çok verme yaklaşımı içindeyiz."
Uzaktan sağlık sistemini biraz daha yaygınlaştırıp rapor ve reçete gibi hastaneye gelmeden çözülebilecek işlemleri çözme çabası içinde olduklarını aktaran Koca, "Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri de bu amaçla zaten devrede olacak. Mümkün mertebe büyüklerimizin hastaneye daha az gelerek, zorunlu gelme durumları olursa o gelme durumlarını da organize edip hastanede randevularını dahil olmak üzere planlayan bir sistemden bahsediyorum. Bazı illerimizde başladı ama bütün illerimizde bunu yaygınlaştırmış olacağız. Yani bir sağlıkta şiddeti planlarken toplumda bu anlamda bir farkındalığı oluşturmamız son derece önemli" şeklinde konuştu.
 


Kaynak: Karamandauyanis
Editör: TE Bilisim