Ülkemiz ve bölgemizde son yılların en sıcak günlerini yaşıyoruz. Bu sıcak ve bunaltıcı havanın kaynağını uzakta aramayın!

Tesla, elektrikli araç fiyatlarında yeni indirimlere gitti Tesla, elektrikli araç fiyatlarında yeni indirimlere gitti

İklim aktivistleri, mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıklarını iklim değişikliğinden kaynaklandığını iddia etseler de asıl kaynağın sağlık bürokrasisindeki değişim sancısı olması daha muhtemel.

Şubat ve Mart aylarında kamu hastanelerinin birçoğunda sözleşmeli yönetici atamaları yapılmıştı. Bazı yöneticilerin sözleşmeleri yenilenirken bazı yöneticilerin yerini yeni simalar aldı.

Bursa sağlık camiasında yönetici değişimleri sancılı olan bir alan. Daha önce ki yazılarım da bahsettiğim gibi ehliyet ve liyakat sahibi olan nice isim yıllardır başhekim, başhekim, müdür ve müdür yardımcısı kadrolarında. Bursa sağlığının çözüme kavuşturulması beklenen sorunlarının kronikleşmesine neden olan bu isimlerin değişiminden umudunu kesenler sağlık çalışanları, bu isimlerin gitmesi için iktidarın değişimini dahi beklediler! Bunun en büyük örneği, sağlık alanında makaleleri olan gazeteciler seçim sonrası yeni sağlık bakanını ilan ederek, bu beklentiye gerekli desteği de sağladılar. Burada, siyaseten destek oldukları bürokratların siyasetlerine verdikleri zarardan fazlasını kurumlara, halka ve çalışanlara verdiklerinin artık düşünmeli bazı yanlışların farkında olmalılar!

Şubat ve mart aylarında yapılan atamalarda boş kalan kadrolar vardı. Bugüne kadar çeşitli sebeplerden ötürü istifa edenler oldu. Normal şartlar altında bu kadroları doldurmak için kavgalar edilirken mevcut maaşları nedeniyle eskisi kadar rağbet görmediği de bir gerçek, en azından hekimler için! Boş kalan kadroların üzerine birde Şehir Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Dursun Topal'ın da sözleşme dönemi geldi. Ayrıca Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Başhekimlik vekaleten yürütülüyor ve başhekim yardımcısı kadroları da atama bekliyor. Duaçınarı Diş Sağlığı Merkezi de Başhekim ataması bekleyen kurumlar arasında. Mevcut durumu değerlendirirken daha açılmadan kavgasına başlanan Acemler'deki Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi için uğraşan Onkoloji Hastanesi ve Çekirge Devlet Hastanesi'nin değerli yöneticilerini unutmamak lazım!

İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz ile alakalı periyodik olarak söylenen "Gidecek!" iddiaları da aynı şekilde devam ediyor. İlk sözleşme döneminde defalarca gönderilen Sağlık İl Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz'ın ikinci sözleşme döneminde görevinden ayrılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz'ın değişimi Dr. Öğretim Üyesi Dursun Topal'ın değişme ihtimali kadar sancılı olmadığı kanaatindeyim. Kuruluşundan beri iki dönemdir başhekimliğini yaptığı Şehir Hastanesi'e üçüncü kez başhekim olur mu? Bunu bilemeyiz ama benzer karakterlere sahip sendika başkanının dördüncü döneminde olmasını gözeterek Dr. Öğretim Üyesi Dursun Topal'ın da devam etmesi sürpriz olmamalı.

Dr. Öğretim Üyesi Dursun Topal'ın vip hizmeti sunduğu güruh ile Sendika Başkanımızın desteklediği üç beş kişi her ikisinin mevcut durumunu muhafaza etmesini sağlayacak mı? Hep birlikte göreceğiz.

Bahsettiğimiz isimler ve kurumlar farklı ama karakterleri aynı, maalesef. Her yerde olmaları tesadüfi mi bilinmez ama Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi idaresinde sözleşmeli yöneticilerin arasında da önce ki yazımızda bahsettiğimiz Hubris Sendromu başlamış durumda. Siyasetin kapısını yeni hastanenin müdürlüğü için aşındıranların bir eli de sendika içerisinde!

Bürokraside paramparça kadrolaşma olur da siyasette olmaz mı? İnegöl ekibi, Erzurum Lobisi, Balkan Göçmenleri derken savrulan bir siyaset. Değişmesi beklenen il başkanı. Yerel seçimlere doğru büyükşehir belediye başkanının durumu siyasetin ana gündemiyken sağlık bürokrasisindeki çatlakları kimse görmüyor. Sanırım Dr. Öğretim Üyesi Dursun Topal'ın Cumhur İttifakının diğer bileşenlerinin kapısında bir umut beklemesinin sebebi bu olmalı!

Tüm bunları takip ettiğim gibi toplu sözleşme dönemindeki fecaati hep birlikte izleyeceğiz. Yine hekim ve diğer sağlık çalışanları arasında ayrım yapılmış, çalışma barışını yok etmeye yemin etmişcesine talepler de bulunmuşlar. Memur Sen bildiğimiz Memur Sen ama ittifak sonrası Kamu Sen'in kağıttan kaplan olduğu ortaya çıktı! Maazallah Memur Sen'i aratacak durumda. İki sendikanın da tek derdi %2 barajı!

Devlet geleneğimiz asırlar öncesinden bugüne insan ve sağlık üzerinedir.

İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın! diyen Şeyh Edebali'yi unuttuk.

" Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi,

Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi."

Sağlığı, devlet üzerinde tutan, Muhibbi mahlasıyla şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman Han Hazretleri'nin bu ünlü şiirinden geldiğimiz yer;

Olmaya devlet cihânda bir nefes "Torpil" gibi!

(Anestezist-bgazete)

Editör: TE Bilisim