personel sağlık net

Genel Sağlık İş'den yapılan açıklama

İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezi’nde görev yapan Sendikamız Genel Sağlık-İş üyesi Sağlık Memuru (İlk ve Acil Yardım) hakkında disiplin soruşturması başlatılmış, soruşturma sonucunda “Yapılan Disiplin Soruşturması sonucunda hazırlanan disiplin raporunun konunun tahlili bölümünde, sağlık birimi kurum kuyruğuna aktarılan ve sizin görev yaptığınız konsola düşen çağrıları açıp görüşme yapmadan ve arayana aktarım bilgisi vermeden bilinçli olarak başka bir Çağrı Yönlendirici Personele aktarmanız nedeniyle diğer personelin çağrı sırasında geçirdiği sürelerde zaman kaybına neden olduğu, bu durumun kurumun iş ve işlemlerini aksattığı, vatandaşın acil taleplerine gerekli müdahalenin geç yapılmasına sebep olacağı ve mağduriyet meydana getireceği belirtilmiştir.” şeklindeki değerlendirmeyi içeren idari işlem ile üyemize “uyarma cezası” verilmiştir.

Hukuki destek talebiyle başvuran üyemize derhal hukuki destek kararı verilmiş ve hiçbir dayanağı olmayan keyfi nitelikteki “uyarma cezasının” iptali için Sendikamız Genel Sağlık-İş tarafından Manisa 1. İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştır.

Manisa 1. İdare Mahkemesi tarafından, “…Yapılan değerlendirmede;

1) Dava konusu disiplin cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde, davacının cezalandırılan “fiilin/fiillerinin ne/neler olduğu”; bu fiil/fiillerin “ne zaman, nerede, kime karşı ve ne şekilde işlenmiş” olduğu hususların açıkça ortaya konulmamış olduğu göz önünde bulundurulduğunda, “hukuki güvenlik” ve “belirlilik” ilkelerinin ihlal edilmiş olması nedeniyle dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Öte yandan, Anayasa’nın 125. maddesi ile 2577 sayılı Kanun’un 2. maddesi uyarınca, idari yargı merciilerince idari işlemlerin yargısal denetiminde yerindelik denetimi yapamayacaklarının açık olduğu dikkate alındığında, Mahkememizce dava konusu işlemlere dayanak olabilecek işlemlerin varsayımsal olarak tespit edilerek işin esasının irdelenmesinin hukuk devleti ilkesine uygun düşmeyeceği de izahtan varestedir.

2-) Dava konusu işlemin tesisinden önce, davacının savunmasının istenilmesine matuf yazıda da, genel değerlendirme ve tespitlere yer verildiği, davacının savunması istenilen “fiilin/fiillerinin ne/neler olduğu”; bu fiil/fiillerin “ne zaman, nerede, kime karşı ve ne şekilde işlenmiş” olduğu gibi hususların savunma istem yazısında açık ve her türlü şüpheden uzak olarak ortaya konulmadığı, isnat edilen ve savunulması istenilen fiilin/fiillerin belirli olmaması nedeniyle davacının savunma hakkını etkili olarak kullanmasının engellendiği, bu haliyle, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan savunma hakkının ilgili mevzuatlarda açıklanan usul ve esaslara uygun ve etkili olarak kullanılmasına imkan verilmeden tesis edilen dava konusu işlemlerde bu yönüyle de hukuka uygunluk görülmemiştir.” denilerek, üyemize verilen uyarma cezasının İPTALİNE karar verilmiştir.

Kararı değerlendiren Sendikamız Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, “Manisa 1. İdare Mahkemesi, somut durumla ilgili “İPTAL” kararını verirken, “idarece yapılan soruşturmanın usule aykırı olduğunu, soruşturma kapsamında isnat edilen fiillerle ilgili olarak net bilgilere yer verilmediği, üyemizin savunma hakkının engellendiği” tespitlerinde bulunmuştur. Mahkeme kararında belirtildiği üzere; üyemizi “mobbing” baskısı altında tutmak isteyen idare “hukuka ve usule” aykırı bir soruşturma gerçekleştirmiş, üyemizi “kusuru bulunmayan” olay nedeniyle “uyarma cezası” ile tecziye etmiştir.

Manisa 1. İdare Mahkemesi kararı, tespit ve netice bakımından son derece hukuki bir karar olup, “okullarda ders olarak okutulacak” kadar “İdare Hukuku” yönünden öğretici bir karardır. Bu nedenle, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu karardan “kendisine düşen dersi aldığını” umuyoruz. Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, “kendisine düşen dersi almazsa, almamaya devam ederse”; Genel Sağlık-İş olarak, Manisa İl Sağlık Müdürlüğüne ders vermeye, haddini bilmeyen idarecilere ise, haddini bildirmeye devam edeceğiz!

Hukuka aykırı idari işlemlere imza atmaya doymayan Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, bu tutum ve idari işlemlere devam ettiği sürece, karşısında YİNE Genel Sağlık-İş’i bulacak, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’nün de hukuka aykırı tüm idari işlemleri birer birer iptal ettirilecektir.

Manisa 1. İdare Mahkemesi kararı, bu türden hukuksuzluklara maruz kalan üyemiz olsun olmasın tüm sağlık emekçileri için önemli bir hukuki kazanımdır. Her zaman belirttiğimiz gibi Genel Sağlık-İş, hukuksuzluk neredeyse orada olacak ve üyelerinin, yöneticilerden gelen her türlü haksız ve hukuksuz uygulamalarına karşı mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim