Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü Sera Kadıgil, veteriner hekimlerin karşı karşıya kaldığı sorunlar ve yaşadıkları mağduriyetlere ilişkin TBMM Başkanlığı’na iki ayrı soru önergesi verdi.

Veteriner hekimlerin özlük haklarındaki kayıplar ve karşı karşıya olduğu şiddet riskine ilişkin TİP Sözcüsü Sera Kadıgil tarafından iki ayrı soru önergesi verildi, atılacak adımlar ve alınacak önlemler soruldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle verilen önergelerin gerekçelerinde Kadıgil, “Dünya genelinde son yıllarda hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda (zoonoz) artış gözlenmesi, Dünya Sağlık Örgütü dahil uluslararası sağlık platformlarında Tek Sağlık yaklaşımının giderek ağırlık kazanması gibi gelişmeler göz önüne alındığında veterinerlik mesleğinin genel sağlık içerisindeki önemi gittikçe daha fazla anlaşılır olmaktadır. Buna rağmen ülkemizdeki veteriner hekimlerin ve mesleğin sorunları hala çözüm beklemektedir” ifadelerini kullandı.

“Veteriner hekimlerin özlük hakları yıllar içinde geriledi”

Özlük haklarındaki kayıplara da dikkat çeken Kadıgil, veteriner hekimlerin aynı zamanda sağlıkta şiddetin de hedefi olmaya devam ettiği hatırlatarak şu ifadelere yer verdi:

“Veteriner hekimler 657 sayılı Kanun kapsamında ‘Sağlık Hizmetleri’ sınıfında yer almasına rağmen özlük hakları yıllar içerisinde gerilemiştir. Diğer hekim gruplarına verilen haklardan veteriner hekimlerin yararlanamaması, fiili hizmet zammının iptali, katsayı sorunları ve ek ödemelerde eşitsizlik, emeklilik hakları gibi birçok başlıkta mağduriyet yaşanmaya devam etmektedir.

Bunlara ek olarak diğer tüm sağlık emekçileri gibi veteriner hekimler de şiddetin hedefi olmaya devam etmektedir. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da muayenehanesinde şiddete uğrayan veteriner hekimin ardından Türk Veteriner Hekimler Birliği 21 Ağustos tarihinde bir günlük iş bırakma kararı almıştır. Yine bu yıl içerisinde Yozgat ili Sorgun ilçesinde veteriner hekim Volkan Lale görevi başında katledilmiştir.”

TİP Sözcüsü Kadıgil, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle verildiği önergede şu soruyu yöneltti:

Veteriner hekimlerin Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınması için Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Sağlık hizmetlerinin her kademesinde yaşanan sağlıkta şiddet vakalarına dair etkili önlemler alınacak mıdır?

“Anayasa’yı ihlal eden özlük hakları kayıpları için adım atılacak mı?”

Kadıgil, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede ise özlük haklarının yanı sıra veterinerlik hizmetlerindeki gelecek planlarına ilişkin bilgi talep etti ve şu soruları yöneltti:

Veteriner hekimlerin özlük haklarında yaşanan gerilemenin telafi edilmesi Bakanlığınızın gündeminde midir? Anayasal eşitlik ilkesini ihlal eden bu durum hakkında ne gibi adımlar atılacaktır?

Veterinerlik mesleğine dair politikalar belirlenirken ilgili kurullarda veteriner hekimlerin ve onların meslek örgütlerinin görüşlerinin alınmakta mıdır?

Türkiye’nin de taraf olduğu ve 1937’de yürürlüğe giren Uluslararası Cenevre Sözleşmesi’nin veteriner hekimliğe dair maddelerinin uygulanmasına ne zaman başlanacaktır?

Komşusunun muayenehanesinde serum takılmasının ardından kalbi duran kadın, kurtarılamadı Komşusunun muayenehanesinde serum takılmasının ardından kalbi duran kadın, kurtarılamadı

Uzun vadede tüm bu sorunların kalıcı çözümü için veterinerlik hizmetlerinin kamusal sisteme bütünüyle entegrasyonu için Bakanlığınızın bir çalışma planı bulunmakta mıdır?

Editör: TE Bilisim