Diş sağlığının diğer hastalıklarla bağlantısı açısından en çok sorulan sorular ile ilgili Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu ile görüştük;

DİŞ SAĞLIĞIMIZIN KÖTÜ OLMASI VÜCUDUMUZDA DİĞER ORGANLARDA NELERE SEBEP OLABİLİR?

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU diş ve diş etindeki iltihaplanmanın yalnızca diş ile ilgili hastalıklarda değil obezite, romatizmal hastalıklar, bağışıklık problemleri, kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı, böbrek, karaciğer sorunları gibi pek çok sağlığı bozan hastalıklara sebep olduğunu dile getirdi.
 

Diyabet hastasıyım dişimde enfeksiyon var, ne yapmalıyım?

Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu der ki;

Çürükler, çürüğe bağlı oluşan enfeksiyonlar, semptomsuz yirmi yaş dişleri, şiddetli diş eti hastalığına bağlı enfeksiyonlar, bazen sadece kontrollerde rastladığımız kistler, tümörler iltihaba sebep olabilir.

 

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU diş ve diş eti iltihabı yani gingivitis ve periodontitisin iltihaplanmayı hızlandıran mühim problemlerden biri olduğunu, düzenli olarak diş sağlığı kontrolü konusunda hepimizin çok da duyarlı olmadığın, hepimiz diş sağlığımızdan daha da önemli olarak diğer metabolizma hastalıklarına sebep olması açısından da yeteri kadar önemsemediğimiz konusuna dikkat çekiyor.
 

Şeker hastalığının bilinen komplikasyonlarından biri olarak ortaya diş kayıpları ortaya çıkabiliyor.  HbA1c iyi kontrol altında tutulan şeker hastalarının periodontal tedavisi ise şeker hastalığı olmayan bireyler kadar rahat yapılabiliyor, hatta implant planlaması dahi yapılabileceğini dile getiriyor, Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU

 Diş Eti Rahatsızlığı Nedir?

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU bu hastalık diş eti kanaması, ağızda koku ve dişlerde sallanma ile kendini belli ettiğini söyledi.
Dişler etrafında ENFEKTE DİŞETİ, kemik erimeleri ile kendini gösteriyor. Maalesef tedavi gecikirse zaman dişin çekilmesine yol açıyor.
Sadece diş eti kanamaları görülen diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde ağızda yıllarca süren iltihaba sebep oluyor. Bu iltihabın damar tıkanıklığına neden olan ateron plaklarının oluşumunu tetikliyor.

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU ABD’de yürütülen çeşitli araştırmalar sonucunda diyabet hastalarının diş eti rahatsızlıklarına yakalanma riskinin şeker hastası olmayanlara göre dört kat daha fazla olduğu ispatlandığını belirtiyor.

Diş Eti hastalığı bu kadar önemli mi?

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU diş etiniz kanıyorsa, geçmeyen ağız kokusu varsa, dişlerde uzama hissi varsa, kökler açığa çıkmışsa, diş sıkıyorsanız, şiddetli şiddetsiz sallanıyorsa mutlaka diş doktorunuza başvurmanızı öneriyor.

Diyabeti olanlar diş sağlığına dikkat!

Şeker hastalarında diş eti hastalıklarıyla beraber mantar enfeksiyonları, çürük ve diş kayıpları, ağız kuruluğu ve ağızda yanma hissi de görülüyor.

Dr.Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu var olan diş eti hastalığının şeker hastalığının şiddetini artırarak kontrol edilmesini güçleştirdiğini dile getiriyor.

Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu’nun diyabet hastalarında implant yapılır mı sorusuna yanıtı ise şu şekilde;

HbA1c iyi, kontrol altında tutulan diyabet hastalarında gerekli önlemler alınarak, gerektiğinde takip eden doktorundan bilgi alınarak implant yapılmasında sakınca yoktur diyor

Kalp rahatsızlığım var, dişimde enfeksiyon var, ne yapmalıyım?

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU yapılan bazı araştırmaların mevcut olduğunu, Amerikalı araştırmacılar ve periodontologlar, kalp hastalığı ile diş eti rahatsızlıkları arasındaki ilişkileri incelediğini,
Amerika Periodontoloji Akademisi (AAP) ve Amerikan Kardiyoloji Dergisi (AJD) kalp hastalığı ile diş eti hastalıkları arasındaki ilişkiler hakkında bir kanıya vardığını belirtti.

Hastalıklardan birinin doğru yönetilmemesi diğeri açısından riski arttırabiliyor. Sonuç olarak riskli hastalarda mutlaka konsültasyon alınarak doktorlar arası iletişim hastanın bir bütün olarak tedavisinde önem kazandı. Diş hekiminize gittiğinizde diyabet hastalığınızı romatoid hastalıklarınızı, kalp rahatsızlıklarınızı mutlaka detaylı olarak anlatmalısınız. Sadece dişinizi değil olası bütün komplikasyonların engellenmesin sizin içi hayati önem arz etmektedir.

20 yaş dişimdeki ağrı kalbimi etkiler mi?

20 yaşa bağlı gelişen iltihap tedavi edilmediğinde ağızda yıllarca süren iltihaba sebep oluyor; kist, tümör yapabiliyor. Bu iltihabın damar tıkanıklığına neden olan ateron plaklarının oluşumunu tetiklediği biliniyor. Bu plaklar damar tıkanıklığına bağlı kalp krizine sebep olduğundan diş tedavileri oldukça mühim olduğunu ve göz ardı edilmemesi gerektiğinin belirtiyor, Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU
 

Romatizma hastasıyım, dişimde enfeksiyon var, ne yapmalıyım?

Romatizma hastalıkların dişeti rahatsızlıklarıyla ilişkili olduğu ispatlanmıştır. Crp değerleri dişte enfeksiyona bağlı artmaktadır.

Dişimdeki kronik enfeksiyon nelere sebep olur?

Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU diş problemlerine bağlı oluşan iltihaplanmaya neden olan tüm tedavilerinizi yaptırmanızı ve sadece diş değil tüm vücudunuzun etkilendiğini söylüyor.

Tüm ağız sağlıklı hale geldiğinde gerekli önlemler alınarak, implantlarınız, kaplamalarınız, protezleriniz de yapılır. Böylece sağlıklı, uzun yaşayan dişlere sahip olursunuz.

Editör: TE Bilisim