personel sağlık

Sağlık-Sen’in 7. Dönem Toplu Sözleşme Tekliflerini kamuoyuna duyuran Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, “Haklı talep ve beklentilerin karşılanması için Toplu Sözleşme masası, kritik bir eşiktir, fırsattır. Taleplerimizin temelinde alın teri vardır, hemşirenin terlettiği forma vardır, Acil Tıp Teknisyeninin kat ettiği yol vardır” dedi. 

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, 7. Dönem Toplu Sözleşme Tekliflerini basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Sağlık-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Basın toplantısında konuşan Genel Başkan Doğan, toplu sözleşme taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ilettiklerini ve sürecin fiilen başladığını dile getirdi. 

“Sağlık Hizmetleri Ertelenemez ve Ötelenemez”

Sağlık hizmetlerinin profesyonellik isteyen, nitelikli personel eliyle verilmesi gereken, ertelenemez ve ötelenemez bir niteliğe sahip olduğuna dikkat çeken Doğan, “Sağlık hizmet sunumunda görev alan bir hemşirenin göstermiş olduğu fedakarlığı ölçeklendirecek, hesaplayacak bir ölçüt bulunmamaktadır. Bu fedakarlığa karşılık gelen maddi bir gösterge de yoktur. Kamuoyu bu durumu, özellikle pandemi döneminde tüm çıplaklığıyla görmüştür, buna şahitlik etmiştir” ifadelerini kullandı. 

“Sağlık Çalışanlarımız Üstün Bir Cesaret ve Ferasetle Milletimizin Yanında Oldular”

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen asrın felaketinde de sağlık çalışanlarının görevlerinin başında yer aldığını kaydeden Doğan, “Hekimi, UMKE’si ile 112’si ile, serviste hemşiresi, ameliyathanede anestezi teknisyeni ile sağlık çalışanlarımız üstün bir cesaret ve ferasetle milletimizin yanında, görevlerinin başında oldular. Tüm bu süreçte sağlık alt yapımızın güçlü olması ve Sağlık Bakanlığının yaptığı koordinasyon da takdire şayandır. Başta Sağlık Bakanımız olmak üzere hemşiresinden hekimine tüm sağlık çalışanlarımıza milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum” dedi. 

“İnsanın Emeği En Kutsal Değerdir”

Sağlıkçıların Günlük Para Çekme Limitinin Artırılması Talep Edildi Sağlıkçıların Günlük Para Çekme Limitinin Artırılması Talep Edildi

“Özü itibariyle emeğin hakkını talep ettiğimiz tekliflerimiz Kamu işveren heyeti tarafından doğru okunmalı, adaletin inşasına katkı sunulmalıdır” diyen Doğan, devamında şu ifadeleri kullandı:

“Hemşirenin, ebenin, anestezi teknisyeninin, sosyal hizmet uzmanının ayrı ayrı, kendi özelinde sağlık çalışanının haklı talep ve beklentileri vardır. Haklı talep ve beklentilerin karşılanması için Toplu Sözleşme masası, kritik bir eşiktir, fırsattır. Taleplerimizin temelinde alın teri vardır, hemşirenin terlettiği forma vardır, Acil Tıp Teknisyeninin kat ettiği yol vardır. İnsanın emeği en kutsal değeridir. Bir hemşirenin formasındaki terinin hakkını istemesi doğaldır. Özü itibariyle emeğin hakkını talep ettiğimiz tekliflerimiz kamu işveren heyeti tarafından doğru okunmalı, adaletin inşasına katkı sunulmalıdır. Hemşirenin, hekimin, ebenin, sağlık memurunun hakkı olan itibar kazandırılmadan, sağlık sisteminde memnuniyetin sağlanmasından bahsedilemez.”

Hekim, hemşire, ebe, sağlık teknisyenlerinin her zor dönemde, her sıkıntılı zamanda umut olduğunu dile getiren Doğan, “Onların çağrısına kayıtsız kalmadan, taleplerini gölgede bırakmadan kalıcı ve gerçek çözümler için masada olacağız” ifadelerini kullandı. 

“İki Yıllık Süreçte Toplamda Yüzde 110 Oransal Artış Teklif Ediyoruz”

Memur-Sen’in yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren taleplerini önceki gün kamuoyuna açıkladığını hatırlatan Doğan, şunları söyledi:

“2024 yılı için 3’er aylık dönemler itibariyle refah payı dahil, birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 artış istiyoruz. 2025 yılı için ise 6’şar aylık dönemler itibariyle refah payı dahil birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 artış istiyoruz. İki yıllık süreçte toplamda yüzde 110 oransal artış teklif ediyoruz.

Bunun dışında gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesi, kamu çalışanlarına aylık 7 bin 650 TL kira yardımı yapılması, 1.dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin 3600 olması, Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılarak Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirilmesi genel taleplerimiz arasında yer alıyor.”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarına Yönelik 109 Maddelik Teklif Paketi Sunuldu

Bunlara ilave olarak sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını konu alan toplamda 109 teklifle masaya oturacaklarını belirten Doğan, “Hekimin, hemşirenin, ebenin hakkı için, emeği için, alın teri için masada yer alacağız ve emeğin mücadelesini vereceğiz” diye konuştu. 

Doğan, 109 tekliften bazılarını da şu şekilde sıraladı:

•          Sabit Ek Ödemelerde Artış Yapılması

•          Nöbet Ücretlerinin Ortalama 3 Kata kadar Artırılması

•          Tüm Sağlık Çalışanlarının İcap Nöbet Ücretinden Yararlanması

•          Sağlık Çalışanlarına Gece Tazminatı Ödenmesi

•          Ek Ödeme Tavan Oranlarının Artırılması

•          Taban Ödemelerin Artırılması

•          Taban Ödemenin Emekliliğe Yansıtılması

•          Özel Hizmet Tazminatının Artırılması

•          Koruyucu Giyim ve Donanım Malzemesi Yardımı Verilmesi

•          14 Mart Tıp Bayramı’nda İkramiye Verilmesi

•          Aile Hekimliği Tavan, Teşvik ve Destek Ödemelerinin Artırılması

•          Sosyal Hizmet Tazminatının Artırılması

•          Üniversite Hastanelerinde Görevli Personele Kurumlar Arası Yer Değişikliği Hakkı Verilmesi

•          Teşvik Ek Ödemelerinin Artırılması

•          Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları İçin Kreş Yardımı

•          Yıllık İzin Sürelerinin Tamamında Ek Ödemelerden Kesinti Yapılmaması

•          Hizmet Kolundaki Tüm Çalışanlara Toplu Taşımada İndirim

•          İdari İzinlerde Nöbet Ücreti ve Nöbet İzni Probleminin Çözülmesi

•          Salgın ile Mücadeleye Bir Derece

Tüm taleplerimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

https://www.sagliksen.org.tr/sayfa/2023/taleplerimiz

Editör: TE Bilisim