Pandeminin, hemşirelik mesleği ve bakımını ön plana çıkarttığını, hemşirelerin yaşadıkları tüm güçlüklere rağmen Covid-19 tanılı veya hastalık şüphesi bulunan vatandaşlara büyük bir özveri ile sağlık hizmeti sunduğunu vurgulayan CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, “Pandeminin patlamasıyla beraber bütün dünya hemşirelerin önemini gördü. Pandemi sürecinde 42 hemşire korona virüsten hayatını kaybetti, çok sayıda hemşire enfekte oldu ancak dünyada sağlığın yükünü, hekimler ve diğer sağlık çalışanları ile birlikte hemşireler omuzladı. Fedakarlıkları asla unutulmayacaktır.” dedi.

TBMM Divan Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Türk Hemşireler Derneği’nin, hemşirelik mesleğine yönelik, başta özlük hakları olmak üzere bütün sorun ve çözüm önerilerini Sağlık Bakanlığı’na ve ilgili kamu kurumlarına iletmelerine rağmen bu taleplerinin görmezden gelindiğini ve bugüne kadar sonuç alamadıklarını ifade etti.

“Türk Hemşireler Birliği kurulmalı”

Hemşirelerin; “ücret ve özlük hakları, çalışma koşulları, şiddet, üniversite hastanesinden ayrılan hemşirelerin KPSS ile yerleştikleri Sağlık Bakanlığı hastanelerine atamalarının yapılmaması, başka mesleklerin hemşirelik yapmasına imkan tanınması, birinci basamak sağlık hizmetlerinde yer alması ve birinci basamak hizmetlerin güçlendirilmesi” gibi sorunları olduğunu aktaran Av. Sevda Erdan Kılıç, Hemşirelik Daire Başkanlığı ve Türk Hemşireler Birliği kurulması gerektiğini kaydetti.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, diğer kamu emekçileri gibi hemşirelerin de aldıkları maaşların, onları yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum ettiğini, insanca yaşamalarını engellediğini belirterek, “Hükümete ve AK Parti iktidarına, kamu ve özel sektör ayırımı yapmaksızın, bir an önce hemşirelerin ücret ve özlük haklarını, insanca yaşayabilecekleri bir seviyeye getirme çağrısında bulunuyorum.” dedi.

TBMM Divan Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, hemşirelerin, “özlük haklarının 3600 ek göstergeye göre düzenlenmesi, performansa dayalı ücretlendirme başta olmak üzere sağlık çalışanları arasında adaletsizliğe yol açan her türlü ek ödemeden vazgeçilmesi, bütün ek ödeme ücretlerinin maaş olarak tek kalemde verilmesi ve emekliliğe yansıması, maaş ve özlük hakları ile ilgili yapılan iyileştirmelerin, özel sektörde veya Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan, hemşireleri de kapsayacak şekilde düzenlenmesi ve toplu sözleşmeye dahil edilmesi, çalışma koşulları ve nöbetler nedeniyle aile bütünlüğünü korumakta zorlanan tüm sağlık çalışanlarına 7/24 kreş imkanı veya çocuk bakım ücreti verilmesi, Covid-19’un meslek hastalığı olarak sayılması, özlük hakları ve ücret politikalarının bu doğrultuda tekrar güncellenmesi” talepleri olduğunu dile getirdi.

“Bu mesleği ancak bu mesleğin sahipleri olan hemşireler öğretebilir”

Hemşirelik eğitiminin önemine işaret eden Av. Sevda Erdan Kılıç, Hemşirelik fakültelerine hemşire olmayan öğretim üyeleri atanmasının kabul edilemeyeceğini belirtti. CHP Milletvekili Av. Kılıç, “Bu mesleği, ancak bu mesleğin sahipleri olan hemşireler öğretebilir. Çünkü hemşirelik kendi alanına özgün spesifik bilgileri olan, kendine özgün uygulamaları olan bir bilim dalı. Şu anda biyologlar, kimyagerler, hekimler, veterinerler hemşirelik fakültelerinde öğretim üyesi olarak çalışıyorlar.” ifadesini kullandı.

“100 bin hemşire atama bekliyor”

CHP Milletvekili Av. Kılıç, Türkiye’de hemşire sayısındaki sıkıntının atama bekleyen hemşirelerin istihdam edilmemesinden kaynaklandığını vurgulayarak, “En az 100 bin hemşire atama bekliyor. ‘Hemşire açığı var’ gerekçesiyle uzun yıllar lise mezunu, ortaöğretim mezunu hemşireliğin yolu açıldı ve daha sonra sağlık teknikerlerine hemşirelik alanları devredilmeye çalışıldı, ancak bu yanlış oldu.” dedi.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Kılıç, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Sağlık sektörünün en önemli neferlerinden olan, pandemide hayati tehlikeleri olmasına rağmen canla başla çalışan hemşirelerin bütün yaşadıkları sorunların farkındayız ve bu sorunları biliyoruz. Keşke bu sorunlarına yönelik müjdeler, 12 Mayıs Hemşireler Günü’nde sağlık sektörünün bu neferlerine verilebilseydi. Ama hemşireler merak etmesinler; Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bütün bu sorunlarını biz çözeceğiz.”

Editör: TE Bilisim