Merkez Bankası'ndan 500 TL'lik banknot açıklaması Merkez Bankası'ndan 500 TL'lik banknot açıklaması

Emlakjet tarafından paylaşılan verilere göre, Türkiye genelinde geçen ayın konut talepleri incelendiğinde, İstanbul'un en çok aranan il olduğu ve Beylikdüzü ilçesinin zirveye yerleştiği görülüyor. Ekim ayında satılık konut fiyatlarında belirgin bir artış olmazken, kira fiyatları yüzde 4 düşüş gösterdi.

Türkiye genelinde ekimde geçen yılın aynı dönemine göre konut satışları yüzde 8,7 azalarak 93 bin 761'e geriledi. Toplam konut satışları 10 ayda yüzde 14,3 düşüşle 993 bin 835 olarak kaydedildi.

İpotekli konut satışları ise yüzde 58 azalışla 5 bin 577'ye düştü, bu satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 5,9'a geriledi.

Emlakjet verilerine göre, satılık konut fiyatlarındaki değişimde bir artış gözlenmezken, kiralık konut fiyatları yüzde 4 düştü. Kiralık konut talebindeki değişimde ise satılık konutlar lehine bir artış yaşandı; aramaların yüzde 56'sı satılık, yüzde 44'ü ise kiralık konutlar için yapıldı.

En çok konut aranan iller sıralamasında İstanbul ilk sıradayken, İstanbul'da satılık konut fiyatları yüzde 1, kiralık konut fiyatları ise yüzde 3 düştü. Satılık konutların fiyatında düşüş yaşanan ilk 10 ilde, kiralık konutların fiyatında düşüş ise 6 ilde görüldü. Kiraların en çok düştüğü il yüzde 6 ile Antalya oldu.

Beylikdüzü, ilçeler arasında konut arama sıralamasında lider olurken, Çankaya ve Bursa Osmangazi bu sıralamadaki diğer önemli isimler oldu.

Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, yapılan araştırmaya dayanarak, il olma potansiyeli taşıyan ilçelere olan talebin arttığını belirtti. Alanya ve Bandırma ilçelerinin il olma beklentisi taşıdığını ifade eden İdikat, bu ilçelerin potansiyel bir il olmaları durumunda gayrimenkul değerlerinin artabileceğine dikkat çekti.

İdikat ayrıca, düşük faizli kredi kampanyası beklentisinin konut satışlarını artırabileceğini belirtti.

Emlakjet Prestige Plus üyesi Şengül Güler, Bandırma gayrimenkul piyasasında kiralık konut portföyünün durma noktasına geldiğini, satılık konutta ise bir yavaşlama olduğunu paylaştı. Güler ayrıca, İstanbullu yatırımcıların ilçeye olan ilgisinin arttığını belirtti.

Emlakjet Premium üyesi Pier Alanya ofisinden Meryem Güngör, Alanya piyasasında şu anda bir durgunluk yaşandığını ve konut kredi faizlerinin yüksekliğinin talebi olumsuz etkilediğini ifade etti.

Editör: Sercan Yılmaz