Dünya ekonomisi yeni bir kredi döngüsüne başlarken credit-10.se'daki finansal analistler, bankaların ve kredi verenlerin KOBİ kredilendirme politikalarını yeniden yapılandırmaları halinde büyüme ihtimalinin daha yüksek olduğunu öne sürüyor. Eski politikaları yeniden düşünerek ve küçük ve orta ölçekli işletmeler için sorumlu kredilendirme politikalarını daha çok benimseyerek, işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilir ve bu sektörde öngörülen büyümeyi yakalayabilir.

KOBİ'ler Neden Önemli?

Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler), Türkiye ekonomisinde önemli bir rol oynar. Türkiye İstatistik Kurumu'na göre, KOBİ'ler ülkedeki tüm işletmelerin %99,9'unu ve tarım dışı sektördeki toplam istihdamın %70'inden fazlasını oluşturur. Ek olarak, KOBİ'ler %40 ila %60 arasında değişen tahminlerle Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasına (GSYİH) önemli ölçüde katkıda bulunur.

KOBİ'ler, sadece Türkiye'de değil, tüm dünya ekonomisinde önemlidir. Dünya çapındaki işletmelerin önemli bir bölümünü oluşturduğu için birçok ülkede ekonomik büyümeye, yenilikçiliğe ve istihdam yaratılmasına katkıda bulunur.

Uluslararası Küçük İşletmeler Konseyi'ne (ICSB) göre, KOBİ'ler dünya çapındaki tüm işletmelerin %90'ından fazlasını oluştururken istihdamın %50'den fazlasına katkıda bulunuyor. Ayrıca birçok ülkede, ülkeye bağlı olarak %20 ila %70 arasında değişen oranlarda gayri safi yurt içii hasılaya önemli ölçüde katkıda bulunur.

KOBİ'ler, genellikle daha büyük firmalardan daha esnek olduklarından, birçok endüstride inovasyonun ve teknolojik gelişimin önemli itici güçleridir. Değişen pazar koşullarına ve müşteri ihtiyaçlarına hızla uyum sağlayabildiği için pazarda rekabeti canlandırmaya ve verimliliği artırmaya yardımcı olur.

Buna ek olarak, KOBİ'ler uluslararası ticarete önemli katkılarda bulunur. Birçok ülke, ihracatı teşvik etmek ve küresel pazarda rekabet güçlerini artırmak için KOBİ'lere güvenmektedir. KOBİ'ler ayrıca, özellikle kırsal ve az gelişmiş bölgelerde, yoksulluğun azaltılmasına ve kapsayıcı büyümenin teşvik edilmesine yardımcı olan önemli istihdam fırsatları yaratmaktadır.

Kamuda tasarruf tedbirleri Meclis menüsüne de yansıdı Kamuda tasarruf tedbirleri Meclis menüsüne de yansıdı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Sorumlu Kredilendirme Potansiyeli

Küresel salgın, son kredi döngüsünün sonunu işaret etti. Salgının etkisi dünya çapında birçok işletme tarafından hissedildi. Yoğunluğu göz önüne alındığında, bu durumdan uzaklaşmak biraz zaman aldı. Bir Dünya Bankası raporuna göre, dünya çapındaki mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin çözülmemiş finansal ihtiyaçlarının yıllık yaklaşık 5,2 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu, işletmeler için mevcut kredi verme piyasasının yaklaşık 1,5 katı büyüklüğünde.

Ancak rapor; bankaların, KOBİ müşterileri için mükemmel kredi verme çözümleri bulmakta zorlandığını ve yüksek kredilendirme maliyetleri talep ettiğini ve KOBİ’leri genellikle tüzel kişiler olarak sınıflandırdığını vurguluyor. Bu işletmeleri son derece sofistike perakende müşteriler olarak kabul etmek hem işletmelere hem de kredi verenlere fayda sağlayarak ve kazan-kazan durumu yaratarak bu sorunu çözebilir.

Sürdürülebilir Kredi Verme Modelleriyle KOBİ Finansmanını Yeniden Tasarlamak

Credit-10 analistlerine göre, sorumlu kredi verme uygulamalarına öncelik veren küçük ve orta ölçekli işletmeler için başarılı kredi verme modellerine doğru artan bir eğilim bulunuyor. Bu modeller strateji, süreç, analitik ve işletim modellerinden oluşan bir temel üzerine kuruludur. Küçük işletme müşterilerini perakende müşteriler olarak yeniden tasarlamak, ilgili tüm taraflara fayda sağlayan yeni bir KOBİ kredilendirme modeli oluşturmaya yönelik çok önemli bir adımdır.

Otomatik kredi verme, gecikmiş finansman sorununu çözebilir. Müşterilerin değişen ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için eski yasal politikalar revize edilebilir. Ek olarak, hedef; iş modellerini değiştirmeyi, düzenleyici mekanizmaların hazırlığını, etkinliğini ve verimliliğini artırmak için merkezi bir kredi kurumunu ve hizmet operasyonlarıyla işbirliğine yönelik yeni yaklaşımları içermelidir.

Credit-10, kredi teklifleri hakkında bilgi sağlayan ve kullanıcıların avantajlı bir çevrim içi kredi bulmasına olanak tanıyan uluslararası bir sitedir. Hizmet; Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç, Güney Afrika, Meksika, Polonya, Romanya ve İspanya dahil olmak üzere 15 ülkede faaliyet göstermektedir.

Editör: TE Bilisim