Sendikalardan, AK Parti seçim beyannamesinde olmasına rağmen 7. dönem toplu sözleşmeden geçmeyen kira yardımı konusunda yeni açıklamalar geliyor.
Özellikle büyükşehirlerde yaşan memurlar için gündem olan kira yardımında yeni gelişme! Birleşik Kamu İş ve Memur Sen yetkililerinden gelen açıklamalara göre memurlar kira yardımı talebinden vazgeçmeyecek!
Hakem Heyeti'nden zam konusunda umduğunu bulamayan memur konfederasyonları büyükşehirlerde görev yapan memurlara kira yardımında da masadan elleri boş ayrıldı. Sendika temsilcileri “Kira yardımı öncelikli konumuz olmaya devam ediyor” dedi.
Memur sendikaları, hükümetle uzlaşma sağlanamayınca Hakem Heyeti'ne taşınan toplu sözleşme zam görüşmelerinden hüsranla ayrıldı. Görüşmelerde yetkili sendika Memur-Sen, 2024'ün ilk altı ayı için verilen yüzde 15'lik zam oranına tepki gösterdi. Diğer konfederasyonlar da Hakem Heyeti'nden çıkan sonuca tepkili. Zam konusunda umduğunu bulamayan konfederasyonlar büyükşehirlerde görev yapan memurlara kira yardımında da masadan elleri boş ayrıldı.

KİRA YARDIMI SEÇİM BEYANNAMESİNDE
AK Parti seçim beyannamesinde yer alan düzenlemelerden biri de kamu çalışanına kira desteğiydi. İstanbul başta olmak üzere fahiş kira artışlarından kamu çalışanlarını korumak amacıyla kira yardımında bulunulması planlanıyordu. Toplu sözleşmede yetkili Memur-Sen de toplu sözleşme masasına kira yardımını taşıdı. Memur-Sen görüşmeler öncesi deklarasyon yayımlayarak “Lojmandan faydalanmayan tüm kamu çalışanlarına aylık 7 bin 850 lira kira yardımı istiyoruz" açıklaması yaptı. Ancak bu konuda toplu sözleşmelerde ilerleme sağlanamadı. Kira yardımının olup olmayacağı, olursa nasıl uygulanacağı belirsizliğini koruyor.

Eğitim Bir Sen İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı İdris Şekerci "büyükşehir tazminatı" adı altında kira yardımı için çalıştıklarını söyledi.

Kamu alımlarına yönelik harcamalar tasarruf odaklı olacak Kamu alımlarına yönelik harcamalar tasarruf odaklı olacak

BÜYÜKŞEHİR TAZMİNATI OLARAK TALEP ETTİK
Memur-Sen’in bünyesinde yer alan Eğitim Bir Sen İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı İdris Şekerci haberglobal.com.tr'ye toplu sözleşme masasında kira yardımının nasıl ele alındığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şekerci, “Kira yardımı büyükşehir tazminatı olarak masaya getirildi. Ancak bu durum hükümetin sıkı para politikasına kurban gitti, yerini bulamadı. Gündem oldu ama kabul edilmedi. Biz bunu her yerde gündeme getirmek suretiyle bu sorunun çözümü için uğraşmaya devam edeceğiz. Bu yeni bir kalem olduğu için ödeme sistematiği içerisinde yerini bulması lazım” dedi.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu İstanbul İl Başkanı Alkoç Turan Başgönül, memurların İstanbul'dan ayrılmak istediğini söyledi.
MEMURLAR İSTANBUL'U TERK EDİYOR
Eğitim İş Sendikası’nın içerisinde yer aldığı Birleşik Kamu İş Konfederasyonu İstanbul İl Başkanı Alkoç Turan Başgönül, haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, İstanbul'da yüksek kiralar nedeniyle memurların şehri terk etmeye başladığını söyledi. Başgönül şu açıklamaları yaptı: “Kira yardımı öncelikli olarak gündemimizde. İstanbul'da sendika başkanı olmam nedeniyle insanlar arıyorlar, diyorlar ki, 'biz utanıyoruz.' 30'lu yaşlarda bir arkadaşımız buraya tayin olmuş. 'Varsa okulumda tek kalan arkadaş onunla beraber eve çıkacağım' diyor. Durum bundan ibaret. Çocuğu İstanbul'u kazanan öğretmenler arıyor, ev fiyatlarına bakıyorlar 15-20 bin. Yurt fiyatları keza aynı şartlarda. İstanbul artık yaşanabilir olmaktan çıktı. Bunun altını özellikle çiziyorum; şartlar bu şekilde devam ettiği sürece, kamu idaresi anlamında İstanbul'da bir boşluk oluşacaktır. İnsanlar İstanbul'dan kaçmak için can atıyorlar. Birçok öğretmen gidiyor, kadrolar boş kalıyor. İstanbul özelinde kira yardımı olmadığı müddetçe bu boşluk artacak.”

haberglobal

Editör: TE Bilisim