Uğur Can Biçer

İstanbul Üniversitesi'nin akademik kadrosunda yer alan doktorlar tarafından hazırlanan “Cinsiyet Disforisi Olan Ergenlere Endokrinolojik Yaklaşım: Türkiye'de Üçüncü Basamak Bir Merkezde Pediatrik Endokrinoloji Bölümü Deneyimi” adlı Mart ayında yayınlanan makale tartışmalara neden oldu.

Çeşitli yayın organlarında kurul üyelerinin reşit olmamış 22 çocuğa hormon tedavisi uygulanarak ve ameliyat ile desteklenerek cinsiyetlerinin değiştirildiği iddia edildi.

Kurul üyelerinin isimleri açık açık yazılarak hedef gösterildi ve meslekten ihraç edilmeleri istendi.  

Prof. Dr. Zeki Bayraktar da kurul üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

İLK KEZ ODATV'YE KONUŞTU

Tartışmaların odağındaki İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, üniversitenin akademik kadrosunda yer alan doktorların, 18 yaş altındaki 22 çocuğun cinsiyetlerini değiştirdiklerine yönelik iddialarıyla ilgili ilk kez Odatv'ye konuştu.  

Prof. Dr. Tufan Tükek şunları söyledi: 
 
"Çarpıtma çok. Zaten olayın oluş biçimi de yanlış. Sormadan, anlayıp, dinlemeden, medyada hedef gösterilme durumu yanlış.

Bir makale üzerinden çıkarımlar yapılarak, bir takım yanlışlar olduğunu iddia ederek bir takım insanlar kurul üyelerini hedef tahtasına oturttular.

"TÜRKİYE İÇİN ELZEM"

Gereken açıklamayı da yapacağız. Sosyal medyada olay farklı boyutlara taşındı biraz. Taraflar yerini almış gibi oldu. Aslında birçoğu doğru bir kurgu üzerine değil. Bu tamamen danışmanlık hizmeti veren ve ailelere yol gösteren bir kurul. Böyle bir kurulun olması Türkiye için elzem. Çünkü bununla uğraşan kimse yok.

"FARKLI YERLERE GİTTİ OLAY"

Bu zorluk yaşayan ailelerin danışabileceği bir yer de yok. Böyle bir kurul İstanbul Tıp'ta, Hacettepe'de, Ege'de var. Bu kurul başvuruları kabul edip inceliyor, gereken desteği veriyor ailelere ve çocuklara.

Motorine indirim geliyor Motorine indirim geliyor

Bunlar 12-15-16 yaşındaki ergenler. Bunları 18 yaşına kadar hazırlayıp, yardım ediyorlar, danışmanlık veriyorlar.

Yok cinsiyet değiştiriliyor, çocuklar üzerinde deney yapılıyor gibi şeyler söylediler, farklı yerlere gitti olay."

Prof. Dr. Tufan Tükek "Yasal mevzuata aykırı bir durum var mı?" sorumuza ise şöyle yanıt verdi:

"Yasal mevzuata aykırı değil. Şöyle, zaten 18 yaşına kadar bir operasyon yapılamıyor. Bizde de öyle bir durum yok zaten. Yayında ifade edilen şeyler bize dışarıda yapılıp gelenler. Merdiven altında aileler götürüyor, çocuklarını ameliyat ettiriyorlar. Sonra pişman oluyorlar, ortada kalıyorlar, ne yapacağız dediklerinde bu kurula geliyorlar. Çünkü bilimsel bir kurul. O kurul da destek sunuyor, yardım ediyor.

"GEREKEN CEVAP VERİLECEK"

Fakat orada makalede böyle bir çalışma, geriye dönük olarak 22 hastanın verisi toparlandığı için için sanki ameliyatların orada yapıldığı gibi bir imaj oluştu.

Yanlış anlama üzerine kurgulanmış bir senaryo üzerinden hedef göstermeler yapıldı, yanlış tabi, gereken cevap verilecek.

"Resmi kurumlarla bir temasınız oldu mu?"

"Zaten bu kişilerin tedavileri resmi onayla yapılır. Resmi onay olmadan ilaçları da ödenemez. Resmi organların bilgisi olan bir kuruldan bahsediyoruz. Hacettepe'nin de böyle bir kurulu var."

"İstanbul Üniversitesi Kurul Üyeleri ile ilgili suç duyurusunda bulunan Prof. Dr. Zeki Bayraktar hakkında karşı bir hamle olacak mı?"

"Olacak muhtemelen. Bir makaleyi eleştirebilirsiniz, akademik olarak görüşlerinizi söyleyebilirsiniz ama insanları suçlayıp yargılansınlar gibi söylemler doğru değil. Olayın tarafları, kurul üyeleri zannedersem mahkemeye verecekler."

Odatv.com 

Editör: TE Bilisim