Dişlerde meydana gelen sızlama, çok sayıda farklı unsurdan kaynaklanabiliyor. Bu durum, yaygın yaşanan bir problem olmasını da beraberinde getiriyor. Genellikle beslenme sırasında diş sızlaması şikâyeti gelişiyor. Çünkü yiyecek ve içecekler ile dişin temas etmesi, sızlamaya neden olan faktörü tetikliyor. Bazı kişilerde ise nefes alıp verme sırasında da bu sorun yaşanabilir.

Diş sızlamasının sadece dişlerle ilgili olduğu düşünülüyor olsa da diş etlerindeki bazı problemler de söz konusu şikâyete neden olabilir. Diş sızlamasının en yaygın nedeni ise diş minesinin aşınmasıdır. Henüz dişte bir çürük meydana gelmemiş olabilir ve kişi bu nedenle dişine baktığında bir çürük görüntüsü görmeyebilir. Ancak diş minesinde belirli bir oranda aşınma olması halinde sızlama şikâyeti de ortaya çıkar.

Diş eti hastalıkları bir diğer neden olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle diş eti çekilmesi sorununu yaşayan kişilerin büyük bir bölümü dişlerde sızlama olmasından da yakınır. Diş etinin çekilmesi nedeniyle dişler daha hassas bir formdadır ve bu da sızlama problemini beraberinde getirebilir. Diş sıkma ya da diş gıcırdatma davranışları da nedenler arasında yer alıyor. Genelde geceleri uykuda dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması, sabah saatlerinde diş ağrısı ile uyanmaya da yol açıyor. Çünkü dişin mine tabakası, bu davranış nedeniyle zayıflıyor.

Asitli ya da şekerli gıdaların sıklıkla tüketiliyor olması ise bir başka nedendir. Diş minesinin erozyona uğramasına neden olabilen bu durum, diş çürüklerinin de yaygın sebepleri arasındadır. Diş etlerinde iltihaplanma olması nedeniyle de diş sızlaması yaşanabilir. Bu iltihaplanma hafif düzeyde olsa bile dişler etkilenir ve sızlama, ağrı gibi şikayetler ortaya çıkar.

Diş Sızlamasını Hafife Almayın!

Doktoru darbeden şüphelinin ifadesi ortaya çıktı Doktoru darbeden şüphelinin ifadesi ortaya çıktı

Uzun zamandır bu sorunu yaşıyor olabilirsiniz ya da sızlama hafif düzeyde olabilir. Yine de diş sızlamasını asla hafife almamanız gerektiğini belirtmeliyiz. En kısa zamanda bir diş hekimine başvurmalısınız. Çünkü dişlerde sızlama olması normal kabul edilemez. Altta yatan unsurun erkenden belirlenmesi, tedavinin uygulanması önemlidir. Tedavinin nasıl yapıldığını öğrenmek için elizdis.com adresine şimdi tıklayın. Geçmeyen diş sızlamasının nedenleri ve sızlamanın nasıl önlenebileceğini öğrenmek için de siteye uğramanızı tavsiye ederiz.

Editör: Sercan Yılmaz