Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde hizmet veren devlet hastanesi, bulunduğu binanın hizmet vermeye elverişsiz hale gelmesi nedeniyle boşaltılarak ilçedeki bir okula taşındı. 2004 yılında hizmete açılan 30 yataklı hastane binasının zaman içerisinde çürümesi nedeniyle 2020 yılında yıkılmasına ve yeni bir hastane binası yapılmasına karar verildi. 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, sağlık Bakanlığı tarafından 50 yataklı servis ve 20 daireli lojman olarak planlanıp ihaleye çıkarılan sağlık kompleksi için birkaç defa ihale yapılmasına rağmen bir türlü yıkıma başlanmadı. 6 Şubat’ta Maraş merkezli yaşanan depremden sonra hakkında ‘acil yıkım’ kararı verilen devlet hastanesinin ilçede yer alan Şehit Yalçın Aydın İmam Hatip Yatılı Bölge Ortaokulu’na taşınarak, burada hizmet verilmesi kararlaştırıldı. Bu karar doğrultusunda burada öğrenim gören öğrenciler başka okullara nakledildi. 

Advertisement: 0:27

Devlet Hastanesi, 30 Ekim’de okul binasına taşındı. İlçe sakinleri de sağlık hizmeti almak için bu tarihten itibaren okulun yolunu tutmaya başladı.  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Şırnak Şubesi Örgütlenme Sekreteri Enes İncin, okul binasında verilen sağlık hizmetlerinde yaşanan aksamaları anlattı. 

'RANTTAN DOLAYI YENİ BİNA İNŞA EDİLEMEDİ' 

Fiziki koşulları hizmet vermeye elverişiz hale gelip, ihalesi 3 yıl önce yapılan hastanenin siyasi ranttan dolayı bir türlü yapılmadığını söyleyen Enes İncin, konuyla ilgili yetkililerle yaptıkları görüşmelerde “güvenlik sorunu” gerekçesi gösterildiğini paylaştı. İncin, “Fakat sorunun daha çok siyasilerin rant anlaşmazlığından kaynaklandığını tespit ettik. Hastane binası için daha önce farklı arazilerde çalışma yapıldı. Ama mevcut iktidar partisine yakın kişilerin, hastane binasının yapılacağı yer noktasında kendi aralarındaki çekişmelerden dolayı şimdiye kadar bir sağlık tesisi yapılmadı. Onun için Elkê’de sağlık hizmeti şu an bir hastanede değil, okul binasında veriliyor” dedi. Okul binasının fiziki şartlarının sağlık hizmeti sunmak için uygun olamadığını dile getiren İncin, “Sınıf ortamlarının servis birimlerine, yataklı servislere dönüştürülmesi başlı başına bir sorundur. Şu an ilçede nitelikli bir sağlık hizmeti verilmediğini söyleyebiliriz” diye konuştu. 

PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR

İncin, hastanedeki bir diğer önemli sorunun ise personel eksikliği olduğunu kaydetti. Personel eksikliğinin yine siyasi ilişkilerden kaynaklandığını ifade eden İncin, “Görev yeri Elkê ilçesi olan bazı personellerin çeşitli siyasi torpillerle Şirnex merkez, Silopîya ve Cizîr ilçesindeki hastanelere görevlendirilmelerinin yapıldığını görüyoruz. Yine yandaş sendikaların yaptığı torpiller etkili oluyor. Bundan dolayı şu an devlet hastanesinde özellikle röntgen, laboratuvar ve acil servis birimlerinde personel boşlukları var. Bu birimlerde ayda 15-16 gün boyunca 24 saat nöbet tutmak zorunda kalan arkadaşlarımız var. Bu da beraberinde ciddi bir iş yoğunluğu ve iş yükü yaratıyor. Bundan dolayı orada çalışan sağlık personellerinde yıpranma ve tükenme sorunları yaşanıyor. Bu görevlendirmeler aynı zamanda il içi tayinleri de engelleyerek ayrı bir mağduriyete neden oluyor. Çünkü diğer bölgelerde açılacak olan il içi tayin kontenjanlarını torpillerle Elkê ilçesinden görevlendirmeyle gelenler dolduruyor. Bu liyakatsizlik ve torpillerden dolayı kaliteli bir sağlık hizmeti üretilemiyor” ifadelerini kullandı.

'YEMEKLER SAĞLIKSIZ'

Birçok kamu kurumunda yaşanan yemek sorununun Devlet Hastanesinde de yaşandığını dile getiren İncin, şunları söyledi: “Sağlık tesislerindeki yemek şirketlerinin sahiplerini biliyoruz. Bunlar da siyasi referanslarla kamu kurumlarındaki ihaleleri almakta ve kesinlikle yemek şartnamelerini yerine getirmemektedir. Hastane personelleri, firma tarafından yapılan yemeklerin hijyenik olmadığı ve yetersiz geldiğini belirttiler. Bunun yanında sağlık personelleri yemedikleri yemeklerin bile ücretini vermektedir. Kartlı veya imza sistemi olmadığı için arkadaşlarımızdan her gün öğün başına 14 TL yemek ücreti kesilmektedir” dedi. 

Bebek Arabası Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Bebek Arabası Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kamusal hizmetlerin belli siyasi partinin etkisi altında değil planlı, programlı bir şekilde verilmesi gerektiğini söyleyen İncin, coğrafi konumundan dolayı il merkezi ve diğer ilçelerle ulaşım sorunu bulanan ilçede bir an önce tam teşekküllü bir hastane yapılmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti. (dUVAR)

Editör: Ceren Yıldız