Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında oruç tutanların iftar ve sahurda sağlıklı beslenebilmesi için menü önerisi paylaştı. "Öğünleri atlamayın" önerisiyle paylaşılan menünün dört kişilik bir aileye maliyeti ise aylık 31 bin TL olarak hesaplandı. Buna göre, asgari ücretli bir aile ancak 16 gün, emekli ailesi de 9.5 gün oruç tutabiliyor.

TÜRK-İŞ verilerine göre, açlık sınırının 14 bin 431 TL, yoksulluk sınırının ise 47 bin lira 009 TL olduğu Türkiye'de durmadan yükselen enflasyon, en çok temel gıda fiyatlarının artmasına neden oldu. Bu durum Sağlık Bakanlığı'nın Ramazan ayı için hazırladığı sağlıklı beslenme menülerinde de gözler önüne serildi.

Hastane personeli hayatını kaybetti! Hastane personeli hayatını kaybetti!

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre, Bakanlık hazırladığı listede; iftar, sahur ve ara öğünde alınması gereken gıdalara örnek verdi. Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre, Bakanlığın en ucuzundan hazırladığı listesine göre oruç tutmak isteyen bir kişinin bir günlük iftar, ara öğün ve sahur maliyeti 257.75 TL’yi buluyor. Dört kişilik ailenin bir günlük oruç maliyeti ise tam 1031 TL. Asgari ücretli bir aile bu tavsiye ile ancak 16 gün, emekli ailesi de 9.5 gün oruç tutabiliyor. Bakanlığın listesine göre oruç tutan dört kişilik bir ailenin aylık masrafı 30 bin 930 lirayı buluyor.

‘ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın imzasıyla sunulan öneride “Yeterli ve dengeli beslenmenin sürmesi için sahur öğünü atlanmamalı, ana öğün ve ara öğünler yapılmalıdır. Öğünlerde beş besin grubundan sağlıklı ve dengeli seçimler gereklidir” denildi. Sahur, ara öğün ve iftar menülerine şu şekilde yer verildi:

h.jpg

SAHUR: Süt, yoğurt, peynir (75 gram 17.5 lira), yumurta (1 adet 2.25 lira), tam tahıllı ekmekler (2 dilim 2 lira), çiğ sebze-meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba (1 kase 10 lira), zeytinyağlı yemekler (Porsiyon 15 lira), yoğurt (180 gram 17 lira) ve salatadan (kase 15 lira) oluşan bir öğün tercih edilebilir.

İFTAR: Orucun zeytin ya da hurma ve su ile açılmasından sonra yemeğe çorba ve salata ile başlanabilir. Devamında etli sebze yemeği veya yağsız et yemeği ve zeytinyağlı sebze yemeği, salata veya söğüş, 1-2 dilim ekmek veya küçük bir porsiyon pilav veya makarna tüketilebilir.

ARA ÖĞÜN: İftar ve sahur arasında ise meyve, kuru meyve, kabuklu yemiş, süt ve yoğurt ile meyve ve sütlü tatlılar tercih edilebilir.

Kaynak: rss